Vitis vinefera Johanniter, met als voorouders onder andere Riesling en Pinot Gris, is tot nu toe de onbetwiste nr 1. druif als het gaat om nieuwe, schimmeltolerante rassen voor witte wijn. Deze is goed bestand tegen meeldauw en botrytis.

Johanniter heeft een uitstekend aroma en een geweldige smaak. Hij ruikt fruitig met toetsen ven meloen en de smaak heeft licht zure toetsen. Dit is vergelijkbaar met Riesling, maar iets zachter.
Druivelaar Johanniter vormt compacte, kleine trossen met middelgrote druiven die laat rijpen.
Johanitter

Vitis vinefera Johanniter, met als voorouders onder andere Riesling en Pinot Gris, is tot nu toe de onbetwiste nr 1. druif als het gaat om nieuwe, schimmeltolerante rassen voor witte wijn. Deze is goed bestand tegen meeldauw en botrytis.

Johanniter heeft een uitstekend aroma en een geweldige smaak. Hij ruikt fruitig met toetsen ven meloen en de smaak heeft licht zure toetsen. Dit is vergelijkbaar met Riesling, maar iets zachter.
Druivelaar Johanniter vormt compacte, kleine trossen met middelgrote druiven die laat rijpen.

Solaris

Vitis vinifera Solaris is een nieuwe druif dat goed ziekteresistent is en geschikt is voor buitenteelt. De druif is vernoemd naar de zon (Solaris) om zijn vroegzomerse rijpheid en zijn sterke groei. Deze druivenplant is een kruising tussen Merzling en Geisenheim 6493 en is dus een verre verwant van Pinot Gris en Riesling.

Druif Solaris vormt middelgrote trossen die bij rijpheid gevuld zijn met goudkleurige druiven die een zeer hoog suikergehalte hebben zonder in te boeten aan zuren. Zelfs in koudere regio’s heeft deze druif een hoog suikergehalte. Zoals gezegd zijn Solaris druiven geschikt als tafeldruif, maar worden ze even vaak gebruik voor het produceren van o.a. dessertwijnen en stevige droge wijnen met een honingachtige afdronk.

l. Je kan de Vitis Solaris druif oogsten vanaf half augustus.

Kerner
algemeenKerner is gekweekt op het Duitse instituut voor Druiventeelt te Geilweilerhof. De stok is gematigd vorsthard en is geschikt voor gematige klimaat zones waar de druif meestal middelvroeg afrijpt.
afstammingSchiava Grossa X Riesling Renano
Synonym:Geilweilerhof 52-01-061-062. Gekweekt op het Duitse instituut voor Druiventeelt te Geilweilerhof.
Nb. Er wordt ook een alternatieve afstamming genoemd: Riesling x Trollinger, gekweekt door het Weinsberg/Württemburg Wijninstituut te Baden (Duitsland).
uitlopen 
groeiDe groei is enorm rommelig en er groeien erg veel dieven zodat je er in de zomer veel werk aan hebt.
rijpingmiddelvroege afrijping, begin oktober,
trossenLos gevormde trossen met groene bessen. Vanwege het groenblijvende blad in de herfst, gaat de stok lang door met het aanmaken van suikers.
resistentieDe stok is in ongunstige jaren gevoelig voor schimmel. Meeldauw en valse meeldauw kunnen snel problemen geven. Voor botrytis hoeft men echter minder bang te zijn omdat de trossen mooi los gevormd zijn
Pinot Gris

De vruchten van dit ras hebben van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren. Hierom wordt zij bij voorkeur in koelere streken geteeld. In warme regio’s ontstaan vaak saaie zoetige wijnen. De schillen bevatten weinig kleurstof zodat de wijnen wit of hooguit rosé-kleurig kunnen zijn.

In koele gebieden verloopt de groei van de druiven niet altijd zonder problemen. De ‘Pinot Gris’ heeft compacte trossen, wat de soort kwetsbaar maakt voor rotting, vooral als er regenwater tussen de vruchten gevangen blijft. Najaarsregens worden door de telers van ‘Pinot Gris’ daarom gevreesd, met als gevolg dat velen de druif tamelijk vroeg plukken. Aromatisch hebben de druiven zich dan nog niet volop kunnen ontwikkelen, met neutralere wijnen als resultaat. In de Elzas oogst men de druif het liefst zo laat mogelijk als vendange tardive. Vandaar dat dit ras uit dat gebied vaak een milde tot zoete smaak heeft. Pinot Grigio-wijnen uit Italië zijn vaak droger, lichter en fris met een mineraal karakter.

Rondo

Vitis vinifera Rondo is een goed ziekteresistente druivelaar die overheerlijke zoete druiven produceert. De druiven zijn geschikt als tafeldruif of voor het maken van rode wijn, die doet denken aan Bourgogne. De trossen zijn los gevormd, maar moeten gekrent worden om mooie grote druiven te kunnen vormen.

Vitis Rondo is afkomstig uit Tsjechië en heeft niet alleen een mooie opbrengst aan smaakvolle druiven, maar heeft ook een prachtige herfstverkleuring.

Marechal Foch

Marechal Foch is een Frans hybride ras, genoemd naar een bekende Franse maarschalk uit de Eerste Wereldoorlog. Dit ras kan ook op koelere plaatsen worden geteeld. Mag om misbloei te voorkomen tijdens de bloei niet al te winderig staan. Heeft tijdens de oogst toch regelmatig kleine harde groene besjes in de tros zitten.
De houtrijping is zeer goed, waardoor ook de vorstweerstand hoog is.
Marechal Foch wordt tegenwoordig voornamelijk verbouwd in de koelere regio’s van de Verenigde Staten. Hier is momenteel het meeste ervaring met deze soort opgedaan..

Afstamming

(Vitis riparia x Vitis rupestris) x Goldriesling (=Riesling x Courtiller musqué).
Synonym: Kuhlmann 188-2.

Gekweekt op het Obelin instituut te Colmar (Franktrijk). Marechal Foch en Leon Millot (ook van dit instituut) hebben een gelijke afstamming en overeenkomstige kenmerken..

Aroma

fruitig, bessen en kersen aroma’s.Licht kruidig.

Regent

Druif Vitis vinifera Regent is een nieuwer Duits druivenras dat geschikt is om rode wijn van te maken, of om te eten als tafeldruif. Deze druiven planten zijn goed resistent tegen meeldauw (echte en valse) alsook tegen druifluis. De Regent druiven zijn klein tot middelgroot en hebben een krachtige smaak die een mooie balans is tussen kruidig en zoet. Hierdoor wordt deze voornamelijk gebruikt als wijndruif.

Druivelaar Regent verkiest een beschutte plek om een goede vruchtbezetting te garanderen bij winderige seizoenen. De druiven zijn rijp vanaf half september, maar voor de wijnproductie raad ik aan pas begin oktober te oogsten. Met druiven van de Regent druiven planten produceer je tanninerijke wijnen met aroma’s van bosvruchten. Vergelijkbaar met Bordeaux wijnen.